5 dagen Botswana

 

5-daagse safari Botswana met Ker & Downey; Nicole haar persoonlijke verhaal

Februari staat voor de deur! Tijd om ons voor te bereiden op Africa’s Eden Travel Trade Show: De reisbeurs die plaatsvindt in Victoria Falls, Zimbabwe van 6 tot 9 februari 2022. Hier ontmoeten we bestemmingspartners uit Botswana, Zambia, Namibië en Zimbabwe.

Voorafgaand aan deze beurs, waar we persoonlijk voor zijn uitgenodigd, grijpen we de kans aan om nog net wat meer van Botswana te zien, proeven en voelen. Want ook al zijn we specialist, er is altijd meer te ontdekken. Benieuwd naar hoe Nicole haar 5-daagse safari in Botswana eruit zien? Lees dan snel verder!

31/01/22. Dag van vertrek

Na het krijgen van mijn negatieve PCR test ben ik er klaar voor. Ik stap in de trein naar Frankfurt Airport waar mijn Qatar Airways vlucht, via Doha en Johannesburg, naar Kasane vertrekt. Het wordt gelijk duidelijk; op de mooiste en meest onontdekte plekjes in Afrika kom je niet zomaar!! Tijdens mijn Qatar Airways vlucht zijn de middelste stoelen bewust niet geboekt. Ideaal om wat extra ruimte te bewaren tussen de reizigers.

Oja, omdat deze live-blog met een paar uurtjes vertraging wordt bijgehouden, posten we hier onze telefoon foto’s. Het internet is in de bush zo minimaal dat we al heel blij zijn als we deze online krijgen! 

 

01/02/22. Aankomst Botswana

Bij aankomst in Kasane ontmoet ik mijn mede-reizigers voor de 5-daagse safari in Botswana. Ondanks dat iedereen wat vermoeid is van zijn/haar lange reis is de sfeer opperbest.

Iedereen staat te popelen om nieuwe lodges te ontdekken, leveranciers te leren kennen en activiteiten zelf uit te proberen. De komende week gaan we onder begeleiding van Ker & Downey op avontuur in Centraal Kalahari Reserve en de sprookjesachtige Okavango Delta. De eerste twee nachten is de verbluffend mooie Dinaka Lodge mijn thuis. Ik kijk er ontzettend naar uit om samen met de oorspronkelijke bewoners; de San, deze uitgestrekte regio te ontdekken!

02/02/22. Eerste dag Kalahari; 3 neushoorns & 4 leeuwen gespot!

Het is nog donker als we om 5 uur door onze gids Onnie worden gewekt. De ochtenden in Afrika starten vroeg! We genieten van een snel ontbijt bij het kampvuur en zitten vervolgens om 06.00u in de open jeep. Doordat Ker & Downey een beleid van maximaal 6 personen per open jeep heeft, delen we met drieën één Landcruiser. Heerlijk veel ruimte dus! Door de vele regens die in januari gevallen zijn is de Kalahari groen. Fris, gezond én schitterend groen waar je ook kijkt! Het gras is daardoor ook hoger waardoor het moeilijker is om wilde dieren te spotten. Gelukkig zijn er overal prachtige vogels waarvan de ‘shaft tailed whydah’ mijn favoriet is. Met zijn goudgele buik en schitterende lange staart brengt de whydah nog meer kleur aan de Kalahari!

 

Bij de waterbron staan wat koedoes en springbokken de dorst te lessen. We genieten van het plaatje in het vroege ochtendlicht als onze gids de verse sporen in het zand opmerkt. ‘These are rhino’s… and it looks like they are with three. Shall we try to follow the tracks and see if we find them’? Maar natuurlijk antwoorden wij in koor! We volgen het spoor en zo’n tien minuten laten spotten we de drie neushoorns in de schaduw van een boom.

Het mannetje en vrouwtje zien er prachtig groot en sterk uit. Het vrouwtje draagt de zorg voor haar éénjarige baby. Het kleintje is zo speels maar blijft dicht bij zijn moeder! Wat een geluk dat we dit gespot hebben in het groene struikgewas. We blijven zo’n half uur bij deze prachtige dieren voordat we verder rijden. De gids in de andere jeep heeft 4 leeuwinnen verderop gespot. Niet in mijn stoutste dromen durfde ik te hopen neushoorns én leeuwen op de eerste jeepsafari te zien in de Kalahari. Ongelofelijk. Dit smaakt absoluut naar meer!
Opmerking; Dinaka ligt in een eigen privéconcessie van 18.000 hectare groot. Er zijn 10 zwarte neushoorns uitgezet. Hoewel we mooie foto’s hebben kunnen maken, posten we deze bewust niet op verzoek van Ker & Downey. De stropers gebruiken de foto’s en slimme GPS technieken om de locatie van de neushoorns te achterhalen. Door foto’s niet te posten beschermen we deze neushoorns

 

In de middag op bezoek bij de San!

In de namiddag rijden we de concessie van Dinaka in. Dit deel van de Kalahari kenmerkt zich door veel variatie in struiken, bomen en grassoorten. We ontmoeten Ventor en Qura, onze San gidsen voor vanmiddag. Via deze educatieve natuur wandeling leren we direct de waarde van moeder natuur.

Qura graaft een gat naast klein groen plantje. 20 seconden later komt er een mega wortel uit en ze snijden hem met een scherpe tak. We krijgen een mooi vlezig wit stuk van de wortel die boordevol water zit. Het smaakt een beetje naar een niet zoete watermeloen. “This is our source of water in the Kalahari”, legt Ventor vervolgens uit. “The animals like Oryx help us find it by also digging for it”. Gefascineerd lopen we verder naar een boom met prachtige bladeren. “This is our vegetable”. En inderdaad… Het smaakt naar kruidige rucola! Ook worden we voorgesteld aan een plant tegen verkoudheden en een antibiotica wortel. Tot slot laten ze zien wat je nodig hebt om vuur te maken. Het is een bijzondere ervaring en een voorrecht om samen met de San door de Kalahari te lopen. Het creëert bewustzijn en zoveel respect voor deze jagers en verzamelaars.

Aansluitend genieten we van de sundowner in de bush. Een behoorlijk contrast maar niettemin maakt dit beide deel uit van een safari dag in de Kalahari!

 

03/02/22. Op naar de Okavango Delta!

We laten de groen Kalahari achter ons en vliegen naar de Okavango Delta. Vanuit de lucht zien we de uitgestrekte landschappen met eilanden en lagunes. Het waterniveau is al aardig aan het stijgen.

Via een boottransfer komen we bij Shinde Camp aan. De accommodatie ligt prachtig aan een lagune. Het restaurant en luxe tenten beloven een bijzonder verblijf.

’s Middags staat de jeepsafari gepland. We rijden slechts twee minuten weg wanneer we de helikopter zien. Ker & Downey verrast ons met een unieke helikopter safari over de Okavango Delta! We vliegen over de prachtige waterrijke gebieden en zien op het droge olifanten, giraffen en zebra’s. Het perspectief vanuit de lucht is niet te evenaren. Zo mooi!

We vervolgen onze middag activiteit en zien maar liefst twee luipaarden. De eerste loopt net van een waterbron terug naar het struikgewas. De andere vinden we in een boom met zijn prooi: een Tsesebee antilope. Wat een namiddag in de Okavango Delta! En hoewel de regens naderen kunnen we nog genieten van onze sundowner. We arriveren allen vol enthousiasme en prachtige verhalen bij het kampvuur wat inmiddels brand bij Shinde Camp.

04/02/22. Op jeep- en mokoro safari!

Vandaag staat vanuit Shinde de iconische mokoro safari op de planning! Deze unieke manier van transport is kenmerkend voor de Okavango Delta en voor vele een van de belangrijkste redenen voor een safari hier! De stilte, focus op het kleine wild en nieuwe blik op het landschap zijn inderdaad indrukwekkend! We zien nijlpaarden, veel kleurrijke vogels en endemische kikkers.

’s Middags vliegen we in twintig minuten naar de zuidwest kant van de Okavango Delta. We arriveren bij het schitterende Kanana Camp. De eerste jeepsafari stelt niet teleur. Het.is zelfs de meest succesvolle tot nu toe! We spotten een luipaard, prachtige olifant, parende leeuwen (in hoog gras) en wilde honden. We sluiten af met een spectaculaire sundowner, prachtig opgezet door het team van Kanana! Dit is mogelijk mijn favoriete plek 😊

05/02/22. Laatste safaridag Okavango Delta & PCR test

Het heeft de hele nacht geregend waardoor we de wandelsafari omzetten naar een jeepsafari. De regens en wilde honden (we zien veel sporen van ze) hebben veel van de antilopen weg gejaagd. We komen een sterke en vriendelijke spotted hyena tegen. Nieuwsgierig snuift de hyena aan onze Landcruiser. Verder zien we parende leeuwen wederom. Ze zijn nog niet gestopt en met name het mannetje ziet er vermagerd en gesloopt uit. Babies maken in de delta gaat niet zonder slag of stoot! We rijden verder naar de airstrip waar we onze PCR test laten afnemen. Een verpleegkundige wordt per vliegtuig ingevlogen zodat we tijdig morgen al onze uitslagen hebben zodat we de grens met Zimbabwe kunnen oversteken.

Het klaart op en in de middag maken we een mokoro safari. Het landschap hier in Kanana is veel meer open dan in Shinde in het regenseizoen waardoor we nog meer vogels en antilopen zien. Aansluitend maken we de jeepsafari die afsluit bij een van de lagunes boordevol nijlpaarden. Het is een perfecte afsluiter met de lachende nijlpaarden op de achtergrond terwijl de zon langzaam in de Okavango Delta ondergaat.

Botswana reizen & inspiratie

11 dagen | Centraal Kalahari Game Reservaat, Okavango Delta, Savuti

v.a. € 5.200 p.p.
Botswana Compleet

15 dagen | Mana Pools, Hwange, Victoria Falls, Okavango Delta

v.a. € 7.200 p.p.

Zimbabwe & Botswana

En dat uitzicht, om nooit te vergeten!

Wat een fantastische ervaring was dit! De eerste dagen op safari en slapen in een prachtig gelegen lodge midden in de natuur.  In de avond genieten van de ‘Bushgeluiden’ bij het kampvuur. En dat uitzicht, om nooit te vergeten. De laatste dagen chillen met een cocktail in onze hand op tropisch Zanzibar. Zon, zee en strand. We hebben genoten!

Inge

Tanzania, November 2018

Andere reizigers gingen u voor
Alle reviews

Laat je inspireren door onze
Safari blogs

De reis voldeed aan al onze wensen, we hebben genoten

Allereerst was de vakantie, super geslaagd! Het voldeed aan al onze wensen en we hebben genoten. Doordat Nicole de tijd voor ons nam, om goed naar onze wensen te luisteren, klopte alles aan onze reis. Alles was mogelijk, een nachtje langer op de ene locatie, een gunstigere vlucht, etc. Wij wilde heel graag duiken en door de ervaring van Nicole, hebben we dit kunnen doen op de mooiste plek bij Zanzibar. Wij zijn helemaal geen ervaren reizigers, maar door alle tips die Nicole ons mee gaf, was dat ook helemaal niet nodig en kwamen wij prima uit de voeten. Wij gaan in de toekomst zeker nog eens op reis met de hulp van Nicole, nu weet ze nog beter wat voor ons een reis perfect maakt, dus dat gaat zeker goed komen!

Noortje en Bram

Tanzania, September 2019

Al onze parels op een rij
Alle bestemmingen