4 recepten voor een perfecte braai
4 recepten die jouw braai tot een groot succes maken!
De zomer is inmiddels in volle gang! Fiets en wandel je tijdens deze zonnige dagen door de straat, dan is de kans groot dat om de paar meter de geur van smeulende kolen je tegemoet komt. Voor mij persoonlijk is barbecuen toch eigenlijk altijd weer een stukje Afrikaanse warmte, gezelligheid en sfeer naar Nederland brengen. Lekker in de tuin tot laat bij het vuur zitten, onder het genot van een hapje en een drankje sterke verhalen vertellen en vooral de tijd even uit het oog verliezen. Heerlijk! In Zuid-Afrika (maar ook veel andere Afrikaanse landen) is het organiseren van een ‘braai’ meer regel dan uitzondering. Ondanks dat de sfeer hetzelfde is, zijn er toch wel wat verschillen tussen een Nederlandse BBQ en een braai. Zo’n Braai, wat is dat nou precies?
Een braai, de beste versie van een BBQ!
Koken op briketten of kolen is niet iets voor Zuid-Afrikanen. Zij braaien liever op echt hout. Organiseer je een braai, zorg dan dus voor voldoende hout, tijd en leef je vooral uit.
Daarnaast wordt in Zuid-Afrika eerst al het vlees voorbereid en klaargemaakt. Vervolgens wordt het warm gehouden in een braaipot, zodat daarna iedereen gezamenlijk kan eten. Wel zo gezellig voor de ‘braaiers’.


Hoe steek je een braai aan?
Ten eerste zorg je dat je onderstaande zaken in huis hebt:
- 20 stukken droog hout; braaihout. Dit is bijvoorbeeld rooikrans of kameeldoring
- 2 tot 4 aanmaakblokjes
- Dunne droge stukjes hout; aanmaakhout
- Een braairooster
- Een braaitang
Het opbouwen van de braai
Stapel zo’n 8 stukken hout op elkaar, elke keer 2 naast elkaar met een beetje ruimte ertussen. Vervolgens leg je er 2 dwars bovenop en bouw je een toren. Plaats 4 stukken tegen de zijkant van de toren zodat deze wat voller wordt. Vervolgens steek je de dunne stukjes hout in de gaten, want deze gaan het snelste aan en zorgen er zo voor dat de grote blokken gaan branden. Leg de aanmaakblokjes tussen het hout en steek ze aan.
Vervolgens..
Laat hget vuur goed branden en wacht tot het hout kooltjes zijn. Verspreid de kooltjes dan wat. Het is nu tijd om het vlees op de braai. te leggen.
Les je vlees op of in het braai rooster en zorg dat je die zo hoog of laag kan plaatsen als. jewilt. Gebruik bijvoorbeeld grote stenen om het rooster op te leggen. De kooltjes kunnen heel heet zijn dus houd je vlees goed in de gaten! Wil je het als een echte braamaster aanpakken? Houd dan een vuurtje gaande aan. dezijkant voor de gloeiende kooltjes.
Typisch Zuid-Afrikaanse braai recepten
Boerewors
Een braai zonder boerewors is geen braai! Een boerewos is een opgerolde wordt, vaak van rundvlees. Je bereidt dit stuk vlees met kruiden zoals peper, zout, koriander en nootmuskaat.
Roosterkoek
Lekker broodje gemaakt van balletjes deeg die tussen een braairooster zijn klaargemaakt. Je kan ze met boter en jam eten, maar het lekkerste zijn ze zo vers en heet mogelijk van de braai!
Sosatie
Een sosatie is alles op een stokje. Of het nou kip, lam, rund of zelfs groenten zijn.. Steek het op een sokje en noem het een sosatie!
Recept braaibroodjies
(je spreekt het uit als braaibroojkies)
Een gouden oude in Zuid0AFrika. je hebt hier een braairooster voor nodig waar je de broodjies tussen kan stoppen. Je neemt 2 boterhammen en maakt eigenlijk een soort tosti. Beleg het brood met pittige kaas, tomaat, uit, chutney, zout en peper. Verbolgens besmeer. je de buitenkant met boter. Stop deze ’tosti’ tussen het braairooster.
De kooltjes mogen niet meer te warm zijn! Laat de buitenkant bruin worden en zorg dat de kaas is gesmolten.
En wat het verschl met een Nederlanse tosti is? Nou dat proef je meteen!
Geniet van jouw overheerlijke braai!
Welke safari bestemming spreekt jou aan?
Laat je inspireren door onze
Safari blogs
Daarom boek je jouw reis bij Safari Atelier
- Sinds 2009 voet op Afrikaanse bodem
- Persoonlijk advies & reis op maat
- Lodges & partners met oog op duurzaamheid
- Écht alle plekken zelf bezocht!
- Professioneel en tóch informeel
* Safari Atelier is aangesloten bij GGTO, wat financiële zekerheid voor al onze reizigers betekent.