Wijnproeven en Wijnsafari in o.a. Franschhoek

 

Wat te doen in de Kaapse wijnregio's van Franschhoek en Stellenbosch?

We verblijven een paar dagen nabij de Kaapse wijnvelden in Franschhoek en Stellenbosch. De ligging van Franschhoek is met geen pen te beschrijven, zo mooi! Omringd door heuvels en bergen is werkelijk alles prachtig aan Franschhoek. Dat komt door de architectuur van de “Cape-Dutch” gebouwen, de aangelegde tuinen en wijnboerderijen die aan de voet van de bergen gesitueerd liggen. En, het is simpelweg een heerlijke en rustige plek om culinaire te genieten in één van de vele fancy restaurants! Stellenbosch is daarentegen het bruisende en drukkere neefje van Franschhoek. Hoewel ook Stellenbosch een indrukwekkend mooie architectuur kent, is dit duidelijk ook een hippe studentenstad. Boordevol cafés, bars en betaalbare en chique restaurants kijk je hier je ogen uit. In de verte lonken de wijnvelden maar ze liggen iets meer op afstand. Beide plekken hebben een ongelooflijk fijne vibe. Reizigers met tijd raden we aan om in beide steden te overnachten om zo de gehele Kaapse wijnvelden maximaal te beleven en proeven! 

Wijnproeven in Fransschoek

Rondom Franschhoek bezoeken we verschillende schitterende wijnlandgoederen. Elk landgoed heeft iets uniek leren we gauw. We starten de dag bij La Leeu. Dit wijnlandgoed kent een prachtige setting met zicht op de Franschhoek. Wij rijden verder voor een “sushi en wijn” stop bij Glenwood om vervolgens bij “Klein Goederust” aan te komen. Dit is het eerste wijnlandgoed met een lokale Zuid-Afrikaanse eigenaar in Franschhoek. Probeer hier zeker ook de Shiraz, die was excellent! 

Waanzinnige Babylonstoren en Haute Cabrière!

Voor de lunch rijden we naar het verderop gelegen Babylonstoren. We horen van iedereen hoe mooi de tuinen van het landgoed zijn. En inderdaad, je waant je hier in paradijselijke tuinen en wijnvelden. Het landgoed is gigantisch…je zou hier dagen kunnen wandelen tussen de bloemen-, groente- en kruidentuinen. Of de Japanse en Namibische tuin om slechts een greep van de verschillende tuinen te benoemen. Babylonstoren is werkelijk indrukwekkend vormgegeven. Reizigers die het zich kunnen veroorloven zouden hier zelfs in één van de luxe cottage kunnen verblijven.
Na de smakelijke en gezonde lunch rijden we naar Haute Cabrière waar we in de namiddag plaatsnemen. Omdat het wijngoed hoger (halverwege de voet van de pas) ligt, is het uitzicht sensationeel! We zien 360° de schitterende bergen om ons heen. Ook zien we meren, bossen en Franschhoek in het dal liggen. De zon begint langzaam voor ons in het landschap te dalen. We genieten van onze MCC (de Zuid Afrikaanse variant van champagne) en beseffen ons hoe bevoorrecht we zijn dat we op deze plek onze dag afsluiten.

”Van alle activiteiten en wijngoederen zijn we superenthousiast over Waterford en Babylon. Wat een heerlijke wijnen, prachtige landgoederen en goede educatieve gastheren- en vrouwen. Met name de wijnsafari is super bijzonder!”

Wijnsafari op Waterford Estate

Na een heerlijk vers ontbijt bij Vive la Vie rijden we richting Stellenbosch. We arriveren op het (wederom ongelofelijk mooie wijnlandgoed) van Waterford. De vriendelijke wijngastheer Shaun staat ons op te wachten. Het is stipt tien uur (in de ochtend!!) als hij onze bubbelglazen met MCC vult! We krijgen een privétour naar de kelder en de proceshal. Hier zijn werknemers druk bezig rijpe rode druiven in een grote machine te werpen. De takjes worden eerst verwijderd waarna in de volgende machine de druiven worden platgemaakt.  
“Well enough about this…let’s get out into the fields and try some wines”! We stappen in de Landcruiser en maken een prachtige safaritour tussen de verschillende wijnvelden. Shaun praat honderduit over de verschillende druiven, de mineralen in de grond en de hoogwaardige wijnen van Waterford. Hij stopt bij een deck temidden van wijnvelden. Met zicht op de heuvels en de boerderij is dit een prachtige proeverij locatie. Uiteindelijk krijgen we vijf verschillende wijnen om te proberen. En uiteraard onder het genot van een goedgevulde borrelplank met kazen, paté en noten. Verrukkelijk! Unaniem zijn we het erover eens; de Grenache en Caberbet Sauvignon zijn uitmuntend! We genieten, ondertussen romig van de wijn, terwijl het ondertussen naar de 33° kruipt, van onze laatste slok. Wat een magnifieke wijntoer was dit! Qua ervaring met de jeep en onze educatieve gids maar ook vanwege de excellente wijnen en borrelplank. Een activiteit om niet te missen in Stellenbosch!