Beste reistijd Malawi

Wat is de beste periode voor een rondreis in Malawi?

Wat is de beste reistijd voor Malawi?

De beste reistijd voor Malawi is vanaf april t/m december. Het droge seizoen loopt gebruikelijk van mei t/m oktober. April en november behoren tot de overgangsmaanden met maart en december als uitloop. Het regenseizoen loopt van januari t/m maart.

Houd er rekening mee dat tijdens het droge seizoen de temperaturen flink kunnen dalen. Juni en juli zijn de koudste maanden waarbij het op plekken, zoals Nyika Plateau, tot het nulpunt kan dalen. Van oktober t/m maart kan het erg warm worden met temperaturen tot 35+. De andere maanden (april, mei, augustus, september) zijn prettig waarin er weinig tot geen regen valt, het niet te warm noch te koud wordt en er veel wilde dieren worden gezien.

Hoogseizoen versus laagseizoen!

Tijdens de droge maanden worden de hoogste concentraties wilde dieren in de parken gezien. Deze periode trekt ook de meeste reizigers aan. De tarieven voor de accommodaties liggen daarom in deze hoogseizoensmaanden hoger. Specifiek op reis gaan in het regenseizoen kan ook voordelen hebben. Ten eerste is het landschap schitterend frisgroen. Het is de periode voor vogelliefhebbers en waarin de zoogdieren veelal hun jong werpen. Het regenseizoen is ook wel babyseizoen! Wel is het gras hoog waardoor het spotten van dieren lastiger is. Hoe dan ook, de bijzondere momenten zijn uniek omdat er vrijwel geen andere voertuigen zijn.

Welk park kan ik wanneer het beste bezoeken?

Vrijwel alle accommodaties en parken zijn het gehele jaar open in Malawi. Vooral Liwonde en Lake Malawi zijn juist in het regenseizoen ook bijzonder succesvol. Liwonde trakteert reizigers op weergaloze safari’s in een groen landschap met kalveren, welpjes etc. zonder andere reizigers en tegen een goede prijs. Aan het tropische Lake Malawi kan een bui vallen, maar tegelijkertijd is het ook lekker warm en schijnt de zon nog volop. De maanden in het droge seizoen zijn doorgaans erg goed voor het zien van wildlife. Doordat de waterbronnen in de parken slinken trekken de dieren hiernaar toe. De allerbeste maanden voor het spotten van wilde dieren zijn van augustus t/m november.

Voor ons een bijzondere periode:

”Mei is persoonlijk een favoriete periode om naar Malawi te reizen. Het behoort nog tot het laagseizoen waardoor het minder druk is. Het regenseizoen is net achter de rug waardoor de parken super groen zijn en alles in bloei staat. De wilde dieren laten zicht goed zien doordat het gras steeds korter wordt. Maar het zijn de kleurrijke en spectaculaire zonsondergangen die in deze periode de grootste indruk maken”

Houd rekening met het volgende:

Uiteraard is bovenstaande informatie een indicatie en kunnen er jaren zijn waarin het weer veranderlijk is. Het klimaat is in Afrika de afgelopen decennia ook behoorlijk veranderd.