Beste reistijd Tanzania

Wat is de beste periode voor een rondreis naar Tanzania

Wat is de beste reistijd voor Tanzania?

De beste reistijd van Tanzania is het beste onder te verdelen in twee regio’s; noord Tanzania (i.c.m. de Swahili eilanden) en zuid Tanzania. Noord Tanzania, Zanzibar, Pemba en Mafia kunnen het beste van juni t/m maart bezocht worden. De beste reismaanden voor Zuid Tanzania zijn juli tot februari.

Het droge seizoen loopt gebruikelijk in noordelijk Tanzania en Zanzibar van juni t/m oktober (het lange droge seizoen) en van januari t/m maart (het korte droge seizoen). Tijdens november en december is er een kort regenseizoen waarbij het af en toe flink kan regenen in deze regio’s. Het intense regenseizoen valt in heel Tanzania in april en mei. Doordat Tanzania net onder de evenaar ligt, zijn de temperatuurverschillen het hele jaar door marginaal.

Hoogseizoen versus laagseizoen!

Tijdens de droge maanden worden de hoogste concentraties wilde dieren in de parken gezien. De Serengeti is met name tijdens de droge migratiemaanden (juli t/m september) fantastisch! Deze periode trekt daarmee ook de meeste reizigers aan. De prijzen kunnen daarnaast tot bijna twee keer zo hoog worden in vergelijking tot het regenseizoen.

Specifiek op reis gaan in het regenseizoen heeft daarom ook voordelen! Ten eerste is het landschap schitterend frisgroen. Het is de periode voor vogelliefhebbers en waarin de zoogdieren veelal hun jong werpen. Het regenseizoen is ook wel babyseizoen! Wel is het gras hoger waardoor het lastiger spotten is naar de wilde dieren. Wat er ook gezien wordt, de bijzondere momenten zijn uniek omdat er vrijwel geen andere voertuigen zijn. Doordat het regenseizoen aan de kust erg heftig is, raad Safari Atelier het niet aan om Zanzibar, Pemba of Mafia in april of mei te bezoeken.

Welk park kan ik wanneer het beste bezoeken?

Tijdens het hoogseizoen van juli t/m november zijn alle parken perfect te bezoeken. Met name Tarangire, Serengeti, Ngorongoro, Selous en Ruaha zijn dan op haar best. In januari, februari en maart zijn Lake Manyara, Serengeti en Ngorongoro ook erg goed. Met name de Ndutu regio in zuidelijk Serengeti is top vanwege de mega geboorte van kalfjes van de migratie! 

Tijdens het regenseizoen (april en mei) sluiten in Selous, Ruaha en op Zanzibar het gros van de accommodaties de deuren. In juni gaan deze accommodaties weer open en gelden er speciale lagere prijzen tot in juli het hoogseizoen weer start.

Voor ons een bijzondere periode:

”Het lijkt wel alsof alles in september samenkomt! De vele reizigers die vast zitten aan de zomervakantie zijn vetrokken. Daarnaast is het weer fantastisch met gemiddeld zo’n 25 graden en een heerlijk fel zonnetje. Ook op Zanzibar valt er geen druppel en is het puur genieten aan de azuurblauwe oceaan. Maar het zijn de wildparken die het meest zegevieren! Van de vele roofdieren en olifanten in Tarangire tot de twee miljoen hoefdieren die we in de Serengeti aan de Mara rivier zien. September is top!”

Houd rekening met het volgende:

Uiteraard is bovenstaande informatie een indicatie en kunnen er jaren zijn waarin het weer veranderlijk is. Het klimaat is in Afrika de afgelopen decennia ook behoorlijk verandert.