Culinaire Kaapse Wijnlanden

Wijnproeven in het pittoreske Stellenbosch & Franschhoek

Gastronomisch paradijs voor alle zintuigen in de Kaapse wijnlanden

Op slechts een uurtje rijden vanuit Kaapstad liggen de sprookjesachtige Kaapse wijnlanden. De regio is enorm en beslaat verschillende wijndorpen, waarvan Stellenbosch en Franschhoek het meest bekend zijn. Stellenbosch is een dynamische en hippe studentenstad, boordevol bruisende cafés en restaurants in het centrum. De wijngaarden liggen hier buiten het centrum. Het kleine stadje Franschhoek ligt in een schitterende vallei, doordrenkt van prachtige Cape Dutch-architectuur. Het is daarnaast omgeven door adembenemende wijnvelden, chique landgoederen en exclusieve restaurants. Beide locaties ademen daarmee een andere sfeer in de Kaapse wijnlanden uit. Terwijl Stellenbosch de jonge vibe herbergt en Franschhoek juist de exclusieve ambiance heeft, is een bezoek aan beide locaties 100% aan te raden!
Safari Atelier - Chongwe River Camp - Lower Zambezi Nationaal Park - Zambia

Onze Kaapse wijnlanden tip!

Verblijf zowel in Stellenbosch als in Franschhoek, mits de tijd het toelaat. De unieke wijngaarden én activiteiten zijn op beide locaties te bijzonder om te missen.

Ligging Kaapse wijnlanden

Stellenbosch en Fransschoek liggen in zuidwestelijk Zuid Afrika, op een uurtje rijden van Kaapstad.

Beste reistijd Kaapse wijnlanden

Je kunt het gehele jaar door naar de Kaapse wijnlanden afreizen. De oogst vindt plaats in ons voorjaar waardoor de regio het mooist is van november t/m mei. Lees hier de beste reistijd voor Zuid-Afrika.

Kaapse wijnlanden in jouw reis?

4 unieke activiteiten; van wijntram tot wijnsafari!

De regio is enorm vooruitstrevend omtrent de activiteiten opties. De lokale gemeente en de verschillende wijngaarden hebben daarom unieke excursies bedacht. Laat je hier inspireren! Opmerking; deze bijzondere activiteiten dienen vooraf (door Safari Atelier) gereserveerd te worden.

Franschhoek wijntram:

Elke dag vertrekt vanuit Franschhoek de wijntram. Deels per tram en deels per bus bezoeken reizigers de verschillende wijngaarden van de Kaapse Wijnvelden. Zo kun je ongedwongen wijnproeven en lekker eten zonder dat iemand achter het stuur hoeft te kruipen. Daarnaast is de wijntram ongekend fotogeniek met het decor van Franschhoek! 

Wijnsafari bij Waterford in Stellenbosch:

Ga per privé open jeep het wijnlandgoed van Waterford ontdekken om uiteindelijk tussen de druiven de wijn te proeven! Onder begeleiding van een ervaren wijngastheer/vrouw probeer je verschillende hoogstaande wijnen en bubbels van Waterford. Uiteraard ontbreekt een verrukkelijke borrelplank tijdens deze activiteit niet. Dit is gastronomisch genieten terwijl je omringt wordt door het imponerende uitzicht. 

Fietsen en wijnproeven in Stellenbosch:

Mix een dagje actief zijn met wijnproeven! Onder begeleiding van de gids fiets je, via de wijnvelden, naar vier verschillende wijngaarden. Hier staan bij aankomst de proeverijen klaar. Omdat de Kaapse wijnvelden heuvelachtig zijn is het ook mogelijk om deze excursie per e-bike uit te voeren. 

Picknick bij Mont Rochelle (Franschhoek):

Combineer ontspanning, landschap en lekker eten op één van de mooiste wine estates van Franschhoek. Een goed gevulde picknickmand incl. fles wijn staat te wachten bij Mont Rochelle. Met zicht op het water én de wijnvelden is het gegarandeerd heerlijk smullen en genieten met elkaar.

Safari Atelier - Kaapse wijnlanden - Zuid-Afrika - Franschhoek - Waterford Estate

“Om 18.00 worden we door de chauffeur naar ‘Le Petite Colombe gebracht’. Dit restaurant, gelegen op het wijnlandgoed van La Leeu, behoort tot één van de beste van Afrika. Op de shortlist van het krijgen van twee Michelin sterren zijn de verwachtingen hoog. Zeven gangen met bijpassende wijnen later, rollen we intens gelukkig naar huis. Wat een spectaculair restaurant met ongeloofelijk talentvolle chefs.”

De Nederlandse en Franse invloeden van de wijnvelden

Stellenbosch is ontstaan in 1679, door de Nederlander Simon van der Stel, aan de bank van de Eerste Rivier. Het was al snel duidelijk dat de grond in deze regio zo vruchtbaar was (en nog steeds is) dat het ideaal zou zijn voor het verbouwen van groente en druiven. Dit was nodig om de vele handelsschepen in Kaapstad van voedsel en wijn te voorzien. Van der Stel nodigde in 1691 de Franse Hugenoten uit die zich vervolgens in de vallei van Franschhoek vestigde. De enorme kennis en ervaring van deze, met name, boeren was het startschot van de succesvolle vinificatie in Franschhoek. Ook hedendaags zijn de Nederlandse invloeden in Stellenbosch en de Franse invloeden in Franschhoek merkbaar. Een interessant en gevarieerd contrast op slechts 45 minuten rijden van elkaar.

Bekijk de mooiste lodges in Stellenbosch & Franschhoek waaronder
Bonne Esperance

Daarom boek je jouw reis bij Safari Atelier

  • Sinds 2009 voet op Afrikaanse bodem
  • Persoonlijk advies & reis op maat
  • Lodges & partners met oog op duurzaamheid
  • Écht alle plekken zelf bezocht!
  • Professioneel en tóch informeel

* Safari Atelier is aangesloten bij GGTO, wat financiële zekerheid voor al onze reizigers betekent.

Zuid-Afrika reizen met Kaapse wijnlanden

Safari Atelier - Kgalagadi Transfrontier Park - Zuid-Afrika

Ongerepte Namibië en Zuid-Afrika selfdrive


22 dagen, vanaf € 5.200 per persoon.

Highlights van deze reis: Namib woestijn, Kolmanskop, Fish River Canyon, Kgalagadi Transfrontier, Augrabies Falls, Cederberg, Stellenbosch, Kaapstad. 

Safari Atelier - Pafuri Tented Camp - Kruger - Zuid Afrika

Zuid-Afrika luxe hoogtepunten


14 dagen, vanaf € 5.280 per persoon.

Highlights van deze reis: Panoramaroute, Timbavati, Pafuri, Magoebaskloof, Welgevonden.

Kaapse wijnlanden in jouw Zuid-Afrika reis op maat?

 

Word jij ook zo enthousiast van deze plek? Een bezoek aan Stellenbosch en Franschhoek kan onderdeel worden van jouw reis!

Elke creatie van Safari Atelier is maatwerk. Laat ons weten waar wij rekening mee moeten houden en samen ontwerpen we een droomreis op maat.

Afrika reizen op maat | rondreizen | op safari | Safari Atelier

Lees snel verder voor meer Zuid-Afrika inspiratie