De 3 beste duik spots van Mozambique

 

Waar kan ik het beste gaan duiken in Mozambique?

Met een kustlijn van maar liefst 2500 km lang heeft Mozambique voor duik- en snorkel liefhebbers enorm veel te bieden. Maar welke plekken zijn authentiek en geven de beste duikervaring? Safari Atelier ging op verschillende plekken duiken in Mozambique duiken en zocht het uit! Uiteraard ontbreken lokale tips van de drie verschillende duikplekken niet! Tot slot geven we ook aanbevelingen welke reisperiode het beste is om te duiken in Mozambique!

1. Duiken in het onontdekte en waanzinnige Morrungulo

Morrun… wat horen we je denken?! Ja, Morrungulo is de nieuwste en beste plek van Mozambique om te duiken. Dit kleine slaperige vissersdorpje ligt zo’n 2,5 uur zuidelijk van Vilanculos. Met slechts één ervaren duikschool en één accommodatie ervaar je in Morrungulo de beste duik hotspot van Afrika welke nog volledig onbekend is!
Waarom is Morrungulo dé ‘divespot to be’?! Nou vanwege de dichte concentraties pelagische vissen, roggen en haaien die ongestoord en nieuwsgierig heel dichtbij de duikers komen. Zo laat de grootste tandbaars soort (brindle grouper) zich gemakkelijk zien. Maar ook mantaroggen, tijgerhaaien, luipaardhaaien, guitaarvissen om er slechts enkele te benoemen worden hier vaak gespot. Doordat Morrungulo niet overbevist is, word je tijdens de duiken vergezelt door grote scholen vissen en kleurrijk koraal.

Waar moet ik rekening mee houden als ik hier ga duiken?

Morrungulo is een waanzinnige duiklocatie voor gevorderden duikers. Ofwel, duikers die een ‘advanced Padi’ of vergelijkbaar niveau hebben. Doordat Morrungulo van de gebaande paden ligt, heb je een 4×4 auto of privétransfer nodig. De accommodatiekeuze is minimaal maar gelukkig is er de fijne en schone middenklasse ‘Morrungulo Beach Lodge‘. Met een eigen duikschool en restaurant is dit de ideale uitvalsbasis om op onderwater avontuur in Morrungulo te gaan!

Safari Atelier - Bahia Mar - duiken - Vilanculos - Bazaruto - Mozambique
Safari Atelier - Casa na Praia - Tofo - duiken - Mozambique
Safari Atelier - Tofo - Mozambique
Safari Atelier - Tofu - Mozambique

2. Het duikparadijs van Tofo

Met stipt de tweede beste duiklocatie van Mozambique is Tofo! In de baai nabij Inhambane is dit sowieso het gezelligste stranddorp van Mozambique. Rondom de centrale markt liggen de vele intieme restaurants en (eenvoudige) accommodaties. Het zijn de golven die de surfers naar Tofo trekken en de onaangetaste koraalriffen die de duikers bekoren.

Duikers hebben goede kans op zien van roggen, haaien, schildpadden en bijzondere pelagische vissen tijdens de duiken. Er zijn maar 15 goede duikplekken rondom Tofo die variërend tussen de 30 en 60 minuten per boot te bereiken zijn. Probeer om tussen augustus en oktober naar Tofo af te reizen om getuige te zijn van de migrerende bultrugwalvissen. Tussen november en maart zijn het de walvishaaien die op het vele plankton in de baai van Tofo afkomen. Kortom, Tofo is het hele jaar door een waanzinnige goede duikbestemming!

Overnachtingstip:

Hoewel er verschillende leuke accommodaties in Tofo te vinden zijn, steekt er één met kop en schouders bovenuit! Dat is de kleinschalige en goed verzogde Baia Sonumbula. Daarnaast ligt de duikschool van Peri Peri op slechts vijf minuten loopafstand. Ideaal dus!

Wat is de beste reisperiode om te duiken in Mozambique?

Morrungulo

Vanaf mei t/m oktober is de beste reisperiode om te duiken in Morrungulo. Doordat Morrungulo in een baai ligt, is de zee doorgaans niet te ruig. April en november zijn ook goede overgangsmaanden waarbij het af en toe kan regenen.

Tofo

Het is hele jaar goed duiken in Tofo. Maar probeer de regenmaanden van december t/m maart te vermijden i.v.m. slecht zicht. De walvishaaien migreren tussen november en maart en de bultrugwalvissen tussen augustus en oktober. Laatstgenoemde is daarmee een bijzonder goede tijd om Tofo te bezoeken!  

Bazaruto archipel

De Bazaruto archipel kent het meest aantrekkelijke klimaat qua droogte en warme temperaturen. Ga duiken bij Two Mile Reef tussen april en medio november. Ook hier koelt het iets af in juli en augustus maar is het vele graden warmer dan in Tofo in dezelfde periode! 

3. Trotseer “Two Mile Reef” in de Bazaruto archipel

Duiken op de mooiste archipel van Afrika, wie wil dat nu niet?! Tussen Benguerre Island en Bazaruto Island lig het beste rif van de Bazaruto archipel genaamd Two Mile Reef. Het is de beste duiklocatie van de hele archipel. Two Mile Reef staat bekend om de hoge concentraties rifhaaien, schildpadden en met wat meer geluk de dolfijnen. Doordat Bazaruto Archipel een Nationaal Park is, is vissen rondom de eilanden verboden. Je ziet daardoor ook enorm veel grote vissen tijdens de duiken. 

Wat deze plek extra uniek maakt:

Tussen de twee duiken vaar je naar Bazaruto Island voor de lunch en siësta. Het is ongekend voor duikers om te ‘pauzeren’ op een van de mooiste eilanden van de wereld. Buiten de prachtige zandstranden is de baai voor de kust van Bazaruto ook het leefgebied van de dugongs. Er is een aannemelijke kans dat je deze bedreigde diersoort vanaf de boot kunt zien.

Welke safari bestemming spreekt jou aan?

Laat je inspireren door onze tropische
Afrika blogs

Daarom boek je jouw reis bij Safari Atelier

  • Sinds 2009 voet op Afrikaanse bodem
  • Persoonlijk advies & reis op maat
  • Lodges & partners met oog op duurzaamheid
  • Écht alle plekken zelf bezocht!
  • Professioneel en tóch informeel

* Safari Atelier is aangesloten bij GGTO, wat financiële zekerheid voor al onze reizigers betekent.

Stel ons een vraag
1
Hi Afrika liefhebber,

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje!