Waar kan ik betaalbaar én kwalitatief op safari in Afrika?

 

3 gouden tips zodat je betaalbaar jouw perfecte safari naar Afrika kunt maken!

In tijden waarin alles maar duurder wordt, loont het om te kijken hoe je jouw droomreis naar Afrika kunt maken zonder er de hoofdprijs voor te betalen. Want je hebt enorm hard gewerkt en zoekt naar een kwalitatieve safari waarin aan alles is gedacht! Wij bij Safari Atelier begrijpen dit als geen ander. We willen je daarom op weg helpen met goede tips waarbij kwaliteit en topbeleving de kernwaardes blijven, zonder dat de prijs uit de hand loopt. We doen dit o.a. door onze favorieten Afrikaanse bestemmingen te vergelijken én de reisperiodes naast elkaar te leggen. Want juist daar zit de grootste winst! 

Ten eerste; wat maakt een safari reis naar Afrika duur?

Om te weten of je ergens een goede ‘deal’ kunt maken is het goed om te begrijpen waarom safari’s naar Afrika zo duur zijn. Er heerst soms namelijk wat onbegrip waarom het ‘arme’ Afrika zulke hoge tarieven hanteert. Een begrijpelijke eerste reactie maar gelukkig goed te verklaren…

a) Beschermen van de wilde dieren

De Nationale Parken in Afrika zijn enorm groot. Om de dieren te beschermen is het zaak om wegen aan te leggen, rangerposten op te stellen en anti-stroperij units te installeren. Dit zijn tijdrovende en dure klussen omdat er altijd groot materiaal bij komt kijken. Materiaal wat in Afrika vaak niet voor handen is. Daarnaast hebben verschillende Afrikaanse overheden zelf niet de financiële middelen om genoeg personeel en materiaal aan te trekken.

Om de safariparken geschikt te maken (en te behouden) helpen daarom veel bedrijven in de safari sector mee. Van accommodaties tot conserverings- en natuurprojecten. Het gevolg is dat elke reiziger die op safari gaat bijdraagt aan het behoud van de wilde dieren. Dit gebeurt in de vorm van het betalen van de parkentreegelden én door bij duurzame lodges te overnachten.

TIP -> Lees hier alles over ons duurzaamheid beleid en hoe jij het verschil kan maken op een safari naar Afrika: www.safari-atelier.com/duurzaamheid

b) De dure professionele safari voertuigen

Er is niets mooiers dan in een stoere en gelikte Landcruiser op safari te gaan! De safari voertuigen komen in verschillende soorten en maten. Maar één ding hebben ze gemeen… Een safari voertuig komt niet zo uit de fabriek rollen! Ze worden van gloednieuwe (veelal) Toyota Landcruisers omgebouwd naar de kwalitatieve en professionele safari voertuigen waarin je op safari gaat. Dit proces kost een slordige USD 75.000,- per voertuig en gaat gemiddeld slechts 3 tot 4 jaar mee.

c) Hoge importkosten voor de safari accommodaties

Afrika heeft veel grondstoffen in de vorm van ruwe materialen en agrarische producten. Maar kennis en materiaal om bijvoorbeeld luxe safari tenten, zwembaden, solarpanelen etc. te maken is niet standaard voor handen. Ook verwachten reizigers na een lange safaridag in een warm en comfortabel bed te belanden. En uiteraard moet het eten lekker smaken en idealiter een bijpassende wijn hebben?!

Deze luxeproducten zijn in landen als Tanzania, Malawi, Zambia, Botswana en Mozambique niet vanzelfsprekend. Alleen Zuid-Afrika kent een bruisende sector waarin veel van deze spullen en producten ter plekke gemaakt kunnen worden. Alle producten die onze safari dag naar het hoogste niveau tillen, worden dus geïmporteerd tegen hoge kosten.

d) Seizoensgebonden parken én lodges

Net als in Europa kent ook Afrika verschillende seizoenen. Deze bestaan veelal uit een droog en nat seizoen. Afhankelijk van de regio betekend dit dat een accommodatie slechts 4 maanden per jaar open is. Dit soort accommodaties vindt je veelal in Zambia, Zimbabwe en op de migratielocaties in de Serengeti (Tanzania). Oftewel, deze lodges moeten in een paar maanden tijd de kosten terugverdienen waardoor de prijzen gemiddeld wat hoger liggen.

Foto: Chisa Camp in Busanga Plainsa is slechts van juli t/m okt. toegankelijk!

Safari Atelier - Chisa Busanga Camp - Green Safaris - Busanga Plains, Kafue Nationaal Park - Zambia
Safari Atelier - Okavango Delta - jeepsafari - Botswana
Safari Atelier - Serengeti - Tanzania
Safari Atelier - Khwai Leadwood - Okavango Delta - Botswana
Safari Atelier - Pioneer Camp - Serengeti Nationaal Park - Tanzania

Tip 1: Bespaar duizenden Euro’s en ga op safari in het laagseizoen

De aller gemakkelijkste manier om flink te besparen op de kosten is door niet in het hoogseizoen naar Afrika te reizen. Het is een misvatting dat het laagseizoen (lees regenseizoen) een minder goede periode is om op reis te gaan. Immers, het is niet alsof de wilde dieren besluiten zelf ook op vakantie te gaan! Alle leeuwen, luipaarden, olifanten, hoefdieren etc. zijn er nog steeds zoals ze dat in het droge seizoen ook waren. Sommige dieren migreren maar het leeuwendeel is territoriaal en blijft waar het altijd is.

Laagseizoen = babyseizoen

Houd er rekening mee dat het gras wat hoger is en daardoor de dieren zich beter kunnen verschuilen. Daar staat tegenover dat de kleuren tijdens het regenseizoen ongelofelijk mooi zijn. Het frisgroene gras, de helderblauwe hemel met schapenwolken én daartussen de gouden silhouetten van cheeta’s en giraffen. Dit is het realistische beeld van een safari tijdens het regenseizoen! Want het regent nooit de gehele dag maar vaak alleen eind van de middag of ’s nachts. En, doordat er meer water voor handen is, is er meer leven. Wanneer de regens vallen worden overal baby’s geboren. En dit nieuw leven wat je overal ziet deel je met niemand anders. Want ook dat is een voordeel – de parken zijn veel rustiger in het laagseizoen!

We hebben twee luxe laagseizoen reizen uitgewerkt waarbij je van EUR 1500,- p.p. (Tanzania) tot EUR 6000 p.p. (Botswana) voordeel hebt door in het laagseizen op safari te gaan! Maar elke bestemming kent een laagseizoen. Vraag een reis op voor de andere safari landen!

Ga hier naar de: Tanzania laagseizoen special

Ga hier naar de: Botswana laagseizoen special

Tip 2: Namibië en Zuid-Afrika versus Zambia, Zimbabwe, Botswana en Tanzania

Elk land in Afrika hanteert andere prijzen of valuta. En de wisselkoers heeft daarmee een flinke invloed op de totaalprijs van elke rondreis. In Namibië en Zuid-Afrika wordt met name de Zuid-Afrikaanse Rand (ZAR) gebruikt. Als de Euro sterk staat t.o.v. de ZAR worden reizen naar Namibië en Zuid-Afrika goedkoper.

In alle andere Afrikaanse safari bestemmingen wordt met de Amerikaanse Dollar (USD) gerekend. Wanneer die sterk staat t.o.v. de Euro worden reizen naar deze bestemmingen voor ons in Europa duurder.

TIP: Doordat in 2022 de waarde van de Euro gezakt is t.o.v. de Amerikaanse Dollar, zijn reizen naar USD-bestemmingen gestegen. Ben je flexibel qua safari bestemming? Dan loont het om naar Namibië en Zuid-Afrika te reizen totdat de Euro weer in waarde stijgt.

Safari Atelier - Twyfelfontien Country Lodge - Woestijnolifanten Damaraland - Namibië

Tip 3: De grootte van je reisgezelschap

Tot slot is de groepsgrootte ook van invloed op de totaalprijs. Een hoge kostenpost van elke rondreis naar Afrika is namelijk het vervoer. Idealiter deel je deze kosten met zoveel mogelijk reizigers! Ben je bijvoorbeeld met twee personen dan kan het lonen om in je vrienden- en familiekring te vragen of andere ook geïnteresseerd zijn in een safari reis naar Afrika.

Ook dan kun je de reis helemaal op maat laten maken, precies zoals je voor ogen hebt. Alleen deel je de lasten van het safarivoertuig en de gids onder meerdere reizigers. 

Kies voor de semi-luxe groepsreis naar Zimbabwe & Zambia:

Veel stellen, vrienden en alleenreizende vinden het ook enorm gezellig om met andere gelijkgestemden op reis te gaan. Je deelt niet alleen de kosten van vervoer maar je hebt ook gedeelde passies om met andere over te praten!

Pas jij in deze omschrijving? Bekijk dan onze semi-luxe groepsreis naar Zimbabwe & Zambia. Zo heb je de beste ervaring voor de scherpste prijs!

Lees hier het dag-tot-dag programma en alle details van de: 16-daagse groepsreis naar Zimbabwae & Zambia

 

Safari Atelier - Giraffe tijdens bootsafari bij Chobe Savanna - Chobe Nationaal Park - Botswana
Safari Atelier - Imvelo Elephant Express - Met de trein door Hwange - Zimbabwe
Safari Atelier - Matawi Camp - Serengeti - kampvuur - familiesafari Tanzania

Bespreek jouw reiswensen met ons

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen die je graag met ons wilt bespreken? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen jou graag bij het vinden en vormgeven van jouw droomreis naar Afrika op maat. 

Welke safari bestemming spreekt jou aan?

Laat je inspireren door onze
Safari blogs

Daarom boek je jouw reis bij Safari Atelier

  • Sinds 2009 voet op Afrikaanse bodem
  • Persoonlijk advies & reis op maat
  • Lodges & partners met oog op duurzaamheid
  • Écht alle plekken zelf bezocht!
  • Professioneel en tóch informeel

* Safari Atelier is aangesloten bij GGTO, wat financiële zekerheid voor al onze reizigers betekent.

Stel ons een vraag
1
Hi Afrika liefhebber,

Heb je een vraag? Stuur ons een berichtje!