De migratie aan de Mara rivier

 

Wanneer zie ik de migratie in de Serengeti het beste?

De twee miljoen hoefdieren die jaarlijks een cyclus maken door de Serengeti zijn een van de meest indrukwekkende natuur fenomenen van onze planeet. We krijgen vaak de vraag waneer en waar de migratie aan de Mara rivier het beste gezien kan worden? Doordat de hoefdieren de regens volgen kan het antwoord afwijken. Het is afhankelijk van het weer in een specifiek jaar. Maar, gemiddeld kan men stellen dat de twee miljoen hoefdieren tussen medio juli en medio oktober aan de Mara rivier verblijven. Een deel steekt de grens naar Kenia over maar nog veel meer gnoes, zebra’s en antilopen blijven aan de Tanzaniaanse zijde. Doordat het grondgebied in Tanzania veel groter is, is de beleving authentieker en puur. Immers is het er minder druk met toeristen voertuigen dan in Kenia. 

Migratie locaties

“Location is key’ is een bekende Engelse uitspraak. Dat is nergens meer waar als bij de zoektocht naar de beste locatie voor de migratie. Verblijf vanaf medio juli t/m eind augustus in Kogatende. Dit is platgezegd noordwestelijk Serengeti (grenzend aan de Mara rivier). Vanaf september t/m medio oktober is de Bologonja het meest geschikt (noordoostelijk Serengeti). Uiteraard ook grezend aan de Mara rivier. Vraag Safari Atelier naar onze favoriete accommodaties per segement. Houd er rekening mee dat zelfs de middenklasse tented camps in de hogere prijsklasse vallen vanwege de toplocaties!

Per open jeep wachten op een rivier crossing bij de Mara

We leggen bij Safari Atelier graag de nadruk op de best mogelijke safari. In onze beleving is dat per open jeep. Immers zie en ruik je dan nog meer! Daarnaast hoeft niemand te dringen en met zijn/ haar hoofd uit het dak van de landcruiser te hangen om iets te zien. We vinden deze pure ervaring bij de migratie in de Serengeti nog belangrijker. Daarnaast is het van belang om de tijd te nemen voor de honderdduizenden hoefdieren. Soms staan de gnoes dagenlang te grazen nabij de rivier. Hoewel er altijd roofdieren op de loer liggen lijkt het dan rustig. Totdat opeens één zebra of gnoe het op een lopen zet en duizenden antilopen en-masse volgen. De krokodillen liggen met open bek te wachten in de ondiepe Mara rivier. Dit is uiteraard hét moment waarop reizigers gewacht hebben! Vergroot je winkansen op het zien meerdere ‘rivier-crossings’ door er lang genoeg te verblijven. We hebben een perfecte fly-in safari reis ontwikkeld waarbij reizigers o.a. zes nachten/ zeven dagen bij de migratie in noordelijk Serengeti verblijven! Bekijk deze reis hier

”Thuis kon ik me niet voorstellen hoeveel kabaal honderdduizend hoefdieren bij elkaar maken. Zelfs nu ze ‘braaf’ staan te grazen is het geluid van al deze malende kaken indruwekkend. Doordat we midden in het migratiegebied overnachten, gaat dit geluid ’s nachts gewoon door. We beleven de migratie absoluut met alle mogelijke zintuigen!”

Cheeta’s en het kalverenseizoen

Vanaf december t/m maart zijn de hoefdieren de regens naar de zuidelijke Ndutu vlaktes gevolgd. In januari en februari vindt hier de mega geboorte plaats van de kalveren. Dit trekt op haar beurt vele roofdieren aan. Het zijn met name de cheeta’s die Ndutu beroemd hebben gemaakt. Regelmatig gebruiken deze katachtige de jeeps als uitzichtpost om de gemakkelijkste prooi te kiezen. Ga op zoek naar de migratie in onze winter als u kalveren én veel actie tussen de roofdieren en de hoefdieren wilt beleven!