Safarivoertuigen

 

De verschillende safarivoertuigen tijdens een rondreis door Afrika

In bijna al onze reizen spreken we over ‘safarivoertuigen’ als vervoersmiddel tijdens een rondreis door een Afrikaanse bestemming. Maar wat is een safarivoertuig nou precies? En wat zijn de verschillende opties? Het soort safarivoertuig tijdens jouw rondreis is bijvoorbeeld afhankelijk van de bestemming, maar ook van het type reis dat je kiest. Hieronder lichten we dit uitgebreid toe en lees je meer over de safarivoertuigen en vervoersmogelijkheden die er zijn voor jouw rondreis door Afrika.  

Een rondreis in een Landcruiser met een opklapbaar dak

 • Waar: Noord-Tanzania
 • Type reis: rondreis

Tijdens een rondreis door het noordelijke deel van Tanzania (dat wil zeggen: Arusha, Tarangire, Lake Manyara, de Ngorongoro Krater en de Serengeti) reis je de gehele route in een Toyota Landcruiser met opklapbaar dak. Uitzondering hierop zijn eventuele routes die je per klein vliegtuig (ook wel safari-vlucht) aflegt. Hier komen we bij een van de volgende alinea’s op deze pagina nog op terug.
Tijdens een safari in Noord-Tanzania maak je gedurende de gehele rondreis gebruik van hetzelfde (privé)voertuig. De chauffeur is tevens een professionele gids en zorgt ervoor dat je veilig van A naar B komt als tijdens de safari’s voorzien wordt van alle details over het wildleven, vogels, insecten, flora, fauna en noem maar op.

Een Toyota Landcruiser is een vierwielaangedreven auto. Dit is belangrijk om de kans om vast komen te zitten tot een minimum te beperken. Het zijn echter geen ‘gewone’ Landcruisers meer, maar voertuigen die volledig omgebouwd en aangepast om een optimale safari-beleving te creëren. Zo zijn ze verhoogd en verlengd voor maximale bewegingsruimte. Het voertuig heeft in totaal 6 raamplaatsen achterin. Daarnaast heeft het nog handige extra’s zoals een koelbox en een stopcontact voor het opladen van apparatuur.

Op deze manier is de aangepaste Toyota Landcruiser tijdens de langere afstanden over de weg een zeer comfortabel, dicht voertuig met goede kwaliteit stoelen. Ga je op safari, dan kunnen alle ramen open en het grote dak opgeklapt, zodat iedereen goed zicht heeft.

Safari Atelier - Landcruiser in Tanzania | Jeep op safari
Safari Atelier - regionale vluchten - Botswana
Safari Atelier - Okavango Delta vanuit de lucht - Botswana
Safari Atelier - Safari vlucht - Bomani Lodge - Imvelo Safari Lodges - Hwange Nationaal Park - Zimbabwe

Klein vliegtuig tijdens een fly-in safari

 • Waar: Een fly-in safari is heel gebruikelijk tijdens een rondreis door Zambia, Zuid-Tanzania, Zimbabwe en Botswana. Maar ook tijdens luxe reizen in Noord-Tanzania naar de Mara rivier in de Serengeti of luxe privereizen door Namibië en Zuid-Afrika zetten we kleine vliegtuigen als transfer van park naar park.
 • Type reis: Fly-in safari

Een fly-in safari reis dient een klein vliegtuig (meestal 5 tot 20 persoons) als transfer van A naar B. Hierdoor kan je zelfs op de meest afgelegen plekken of moeilijk bereikbare plaatsen komen. Deze kleine safari vliegtuigen landen vaak midden in het park, de concessie of het wildreservaat op onverharde airstrips.

Wat een fly-in extra bijzonder maakt is dat je vaak zo laag vliegt, dat je tijdens de vlucht een geweldige indruk krijgt van het landschap, maar ook al een aanzienlijke kans hebt om wild te spotten. En hoe gaaf is dat vanuit de lucht?! Letterlijk en figuurlijk geeft dit een extra dimensie aan de reis. Natuurlijk kan een vlucht als deze ook gecombineerd worden met een selfdrive (bijvoorbeeld door Botswana, waarbij je ‘invliegt’ in de Okavango Delta) of een andere privé rondreis op maat door Afrika.

 

Op safari in een open safarivoertuig

 • Waar: Zambia, Zuid-Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Namibië, Botswana, Zuid-Afrika
 • Type reis: fly-in safari, combinatie met self-drive of transfers

Lees onder de foto verder..

Safari Atelier - Jeepsafari leeuwen - Machaba Camp - Okavango Delta - Botswana

Toch wel een van onze favoriete type safarivoertuigen! Tijdens een fly-in safari of rondreis vlieg je van park naar park (of van concessie naar concessie) in een klein vliegtuig. Na het landen op de airstrip staat een gids/chauffeur van de desbetreffende lodge je op te wachten met een verkoelend handdoekje en wat water. Je stapt in het open safarivoertuig vervolgt de route naar de accommodatie.

De voertuigen kunnen wat van elkaar verschillen, meestal ook afhankelijk van het niveau van de accommodatie, maar in de basis heeft het 2 of 3 zitrijen achter de chauffeur/gids. Soms bestaan deze uit zitbanken, 2 stoelen en een opbergbox of 3 stoelen per rij. We werken zoveel mogelijk samen met accommodaties die enkel gebruik maken van de buitenste zitplaatsen, zodat iedereen altijd een plek heeft met goed zicht tijdens de safari-activiteit.
Op de meeste locaties zijn de voertuigen uitgerust met een canvas dak, maar sommigen zijn zelfs volledig open waardoor je écht onbelemmerd wordt in je zicht.

Let op: Mede door het open karakter van het safarivoertuig (en dus het bewaken van de veiligheid) is het vaak niet mogelijk om met heel jonge kinderen op safari te gaan.

Je deelt het safarivoertuig met andere reizigers

Bij deze manier van rondreizen is het gebruikelijk dat er elke dag samen de mogelijkheden op het gebied van (safari-)activiteiten wordt doorgesproken. Afhankelijk van de wensen van alle reizigers op dat moment, worden de reizigers met dezelfde voorkeuren gecombineerd en is het dus meer regel dan uitzondering dat je met anderen jouw safari-activiteit deelt. Je wordt zoveel mogelijk ‘gekoppeld’ aan één gids, zodat diegene jou als reiziger zoveel mogelijk kan aanvoelen en rekening kan houden met jouw wensen. Ben je bijvoorbeeld specifieke een vogelliefhebber, dan kijkt de lodge of er op dat moment een gids aanwezig is die ook die éxtra liefde voor vogels deelt (want de kennis hebben ze sowieso allemaal).

Tegen (behoorlijke) meerprijs is het veelal mogelijk om een safari-voertuig en gids/chauffeur voor privégebruik af te huren.

Safari Atelier - Lisa - Safari Atelier - Nicole en Lisa - Zimbabwe
Safari Atelier - Kuthengo Camp - Robin Pope Safari - jeepsafari - Liwonde - Malawi
Safari Atelier - jeepsafari in Centraal Kalahari Game Reserve - Dinaka - Ker & Downey - Botswana

Welke safari bestemming spreekt jou aan?

Laat je inspireren door onze
Safari blogs

Daarom boek je jouw reis bij Safari Atelier

 • Sinds 2009 voet op Afrikaanse bodem
 • Persoonlijk advies & reis op maat
 • Lodges & partners met oog op duurzaamheid
 • Écht alle plekken zelf bezocht!
 • Professioneel en tóch informeel

* Safari Atelier is aangesloten bij GGTO, wat financiële zekerheid voor al onze reizigers betekent.