Botswana

 

Waarom is Botswana (veel) duurder dan in andere landen?

Een veelgestelde vraag; waarom is Botswana zo duur?! Politiek gezien heeft Botswana een interessant toeristisch beleid. Ze hanteren bewust hoge tarieven om zo minder toeristen aan te trekken (minder negatieve effecten in de natuur). Maar die vervolgens wel voldoende geld in het laadje brengen om alle nationale parken en wildlife concessies te ondersteunen, altijd met conservering als hoogste doel. 

Het leven is goed in Botswana! 

Ooit gehoord van hoge aantallen Botswanen die willen immigreren? Nee, Botswana zorgt goed voor haar dieren en inwoners wat (voornamelijk) betaald wordt door inkomsten uit de diamant- en toerisme industrie. De rijke Amerikaanse en Europese reizigers brengen voldoende geld in het laadje voor een comfortabel leven. Het veilige politieke klimaat, goede gezondheidszorg en onderwijs zorgt voor een bovengemiddeld goed bestaan in Botswana! 

Exclusieve lodges en chartervluchten

In Botswana geniet u van kleinschalige lodges met gemiddeld 5 tot 10 luxe tenten. Alle accommodaties beginnen op een semi-luxe niveau maar focussen nog vaker aan de exclusieve kant van de markt. Alle activiteiten, parkentreegelden, maaltijden en drankjes zitten inclusief in de prijs. Eenmaal in Botswana kunt u uw portemonnee dan ook vergeten. Doordat de accommodaties in niemandsland liggen en er geen goede wegen zijn, wordt u vaak per charter- of helikoptervlucht rondgevlogen. De eilanden in de Okavango Delta hebben allen een eigen airstrip waardoor u zo gemakkelijk en comfortabel op de plek van bestemming komt. Niet goedkoop, wel heel tof! 

Wij helpen overigens met het boeken van alle vluchten. Sterker nog, alle binnenlandse vluchten zitten (meestal) inclusief in de prijs. Ook met het zoeken (en boeken) van intercontinentale vluchten kunnen wij helpen. Echter is het tegenwoordig vaak een gegeven dat wij de vliegtickets niet goedkoper aan kunnen bieden als het aanbod op bijvoorbeeld www.goedkopevliegtickets.nl. 

”We nippen net van onze sundowner als we veel kabaal horen van schreeuwende apen verderop. Iedereen reageert opgetogen wanneer de gids vraagt of we ons drankje in de jeep verder zullen drinken zodat we kunnen bekijken waarom de apen zich zo druk maken. De helft van mijn Gin Tonic vliegt over het glas maar het deert niet… tien minuten laten zien we een luipaard in de avondschemering lopen!”

Verantwoordelijkheid voor de concessie en omliggende dorpen

De accommodaties liggen vrijwel allen in dure privéconcessies. De lodges zijn daardoor verantwoordelijk voor het onderhoud van de paden, conservering van de concessie en de opleiding van de gidsen en rangers etc. Daarnaast gaat veel geld uit naar omliggende dorpen – de inwoners krijgen educatie over de bush en worden geholpen met waterputten, klinieken en schooltjes. Daar betaalt u als reiziger aan mee. Met een goed gevoel op reis dus!