Zwemmen met walvishaaien

Zwemmen met walvishaaien op Mafia Island, Tanzania

Mafia Island, hét geheime voor de kust van Tanzania, ligt op slechts een half uurtje vliegen van Dar es Salaam. Een kleine Cessna brengt jou samen met maximaal 8 anderen naar Kilondoni, hét dorp van het eiland, waar de tijd nog wel 40 jaar terug lijkt te gaan. Op zoek naar een stukje authentiek Afrika, verlaten maar mooie stranden, een rijke onderwaterwereld en unieke excursies, dan zit je op Mafia Island zeker goed!

Het eiland verkennen, overnachtingsplekken bekijken en excursies ervaren

Ik (Lisa) bezocht Mafia Island eind oktober (2022). Naast de verkenning van het eiland, het bezoeken van accommodaties stond het zwemmen met walvishaaien op het programma. Als je online zoekt naar de 5 beste plekken om met walvishaaien te zwemmen staat Mafia Island er niet bij. Geheel terecht volgens Safari Atelier! Waarom? Lees hieronder hoe ik het zwemmen met walvishaaien voor de kust van Mafia Island ervaren heb.

Op deze pagina lees je:

  • Zwemmen met walvishaaien voor de kust van Mafia Island, hoe ik dit heb ervaren.
  • Wanneer zijn de walvishaaien en bultrug walvissen voor de kust van Mafia Island?
  • Waar in Afrika kan ik nog meer zwemmen met walvishaaien?

Op zoek naar meer praktische informatie over Mafia Island? Lees dan meer op onze hoogtepunten pagina over de Swahili Eilanden.

Safari Atelier - Somalisa Camp - African Bush Camps - Hwange Nationaal Park - Zimbabwe
Safari Atelier - Olifanten - Nehimba Lodge - Hwange Nationaal Park - Zimbabwe
Safari Atelier - The Hide - jeepsafari - Hwange - Zimbabwe

Zwemmen met walvishaaien voor de kust van Mafia Island, een unieke excursie!

Het is zover! Een van de items die al lange tijd op mijn bucketlist staat, kan ik na deze ochtend afvinken; zwemmen met een walvishaai! ‘s Ochtends om 08:00u worden we verwacht op het strand. Nadat iedereens snorkeluitrusting is gecheckt en waar nodig aangevuld, vertrekken we de zee op. Na een klein half uurtje varen neemt kapitein ‘Bassu’ gas terug. “Please prepare yourself, from here we can expect to see the whale sharks”. De spanning stijgt voelbaar. Met vieren gaan we deze ochtend de zee in en ieder neemt zijn plekje in om uit te kijken over de zeespiegel en tegelijkertijd ook te zorgen dat de duikbril en flippers binnen handbereik zijn.

Een duik in het diepe naar dé ontmoeting!

Niet veel later kijken de jongens vanaf het dek om en knikken. “Are you ready?” horen we, en iedereen maakt dat hij zo snel mogelijk met zijn flippers over de rand en de duikbril gepoetst en wel klaar zit. En na slechts een paar seconden klinkt er een stem “Go, go go, NOW!” Geen tijd voor twijfel, maar eigenlijk geen idee wat te doen of wat ons nou ‘echt’ te wachten staat… PLONS!

Safari Atelier - Chilo Gorge Lodge - Gonarezhou - jeepsafari - Zimbabwe

Een beetje gedesoriënteerd kijk ik rond, want waar moet ik kijken, hoe vind ik hem (of haar)? Al snel weet ik dat ik hem niet zomaar over het hoofd zal zien. Met een grote geopende bek komt hij recht op me af, enorm is hij, waaauwww! Al snel is hij heel dichtbij en zwemt voor mijn gevoel rakelings onder mij door. Ik wil hem niet in de weg zitten en merk dat ik mijn benen intrek terwijl ik blijf staren. De gigant beweegt zich zo rustig voort dat de tijd wel lijkt te vertragen. Ondertussen draai ik mezelf om om hem te kunnen volgen en al flipperend probeer ik hem bij te houden. Een stukje lukt dit, maar het blijkt toch dat, ondanks dat de trage bewegingen anders doen vermoeden, de snelheid er aardig in zit. Na een tijdje kijk ik waar de boot zich bevindt en zwaai ik dat ik er graag weer terug op wil. Ik kan nauwelijks geloven wat zojuist gebeurd is.

Zo imposant en tegelijkertijd rustgevend!

Ineens voel ik me piepklein, naast zo’n vriendelijke zeereus. Niet gek ook eigenlijk, want ik zwom zojuist met de grootste vis in de zee: een gemiddelde walvishaai is zo’n tien meter lang. Maar bizar hoe groot het dier ook is, het tegelijkertijd een enorme rust uitstraalt. Geen moment van paniek of angst en meteen snak ik naar meer! Op naar de volgende walvishaai!

In totaal spotten en zwemmen we met vier walvishaaien, waarvan er drie erg ondiep zijn. Belangrijk is wel om de instructies goed te volgen. Zwemmen met walvishaaien is namelijk niet schadelijk of storend voor deze dieren. Daarbij is het wel essentieel dat ze niet verstoord worden in hun natuurlijke gedrag, ze te lokken met voer of de walvishaaien aan te raken.

Safari Atelier - activiteiten Victoria Falls - Victoria Watervallen - Zimbabwe
Safari Atelier - activiteiten Victoria Falls - Victoria Watervallen - Zimbabwe

Na in totaal twee uur spotten is het tijd om de giganten achter ons te laten en keren we terug naar de lodge. We zijn een intensieve ochtend en een waanzinnige ervaring rijker.

 

– Met liefde geschreven door Lisa, okt 2022

Geïnspireerd door dit verhaal en wil je zelf ook graag met walvishaaien zwemmen? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!

Wanneer zijn de bultrug walvissen en de walvishaaien voor de kust van Mafia Island?

De walvissen passeren Mafia Island gedurende hun jaarlijkse migratie naar de warmere wateren. Voor de bultrug walvis geldt dat je ze van augustus t/m begin oktober voor de kust van Mafia Island kan spotten en de walvishaaien van november t/m eind maart (piek in februari).

Safari Atelier - Butiama Beach - Mafia Island - walvishaaien - Tanzania
Safari Atelier - Tofo - Mozambique
Safari Atelier - Vilanculos - Bahia Mar Club - Bazaruto - Tofo - Mozambique

Waar in Afrika kan ik zwemmen met walvishaaien?

Naast Mafia Island in Tanzania is het in Mozambique ook mogelijk om te zwemmen met walvishaaien. Sowieso staat Mozambique bekend om haar idyllische kustlijn en rijke onderwaterwereld, waardoor dit zeer geschikte bestemming is voor liefhebbers van snorkelen en duiken. Nicole schreef hier in haar blog over de beste duikspots in Mozambique meer over.

Vraag jouw reisvoorstel aan

Word jij ook zo enthousiast van een van bovenstaande reizen? Dit kan de basis van jouw reis worden! Wil je totaal iets anders? Ook dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben alle kennis en kunde in huis om in te gaan op jouw specifieke (reis)wensen. Daarmee is elke rondreis van Safari Atelier een maatwerk creatie. Laat ons weten waar wij rekening mee moeten houden en samen ontwerpen we een droomreis op maat.

Welke safari bestemming spreekt jou aan?

Laat je inspireren door onze
Safari blogs

Daarom boek je jouw reis bij Safari Atelier

  • Sinds 2009 voet op Afrikaanse bodem
  • Persoonlijk advies & reis op maat
  • Lodges & partners met oog op duurzaamheid
  • Écht alle plekken zelf bezocht!
  • Professioneel en tóch informeel

* Safari Atelier is aangesloten bij GGTO, wat financiële zekerheid voor al onze reizigers betekent.