Duurzaamheid

Onze projecten in Afrika
Safari Atelier - Gids in de Okavango Delta, Savuti - Botswana - Desert & Delta Safaris - duurzaamheid

Duurzaamheid

Een mooie reis naar Afrika maken brengt zowel positieve als negatieve effecten met zich mee. Hoe gaan we bij Safari Atelier daarmee om? We sluiten onze ogen niet voor de negatieve invloeden van o.a. het ernaartoe vliegen en het gebruik van auto’s en regionale vluchten ter plekke. Daarom vinden we het belangrijk om juist de positieve bijdrage een stimulans te geven. Gelukkig zijn er veel manieren om de duurzame effecten van een rondreis door Afrika extra te ondersteunen! Op elk van onze bestemmingen steunen we één specifiek project zodat daar extra aandacht naar uitgaat. We lichten deze specifieke projecten/ stichtingen extra toe op deze pagina.

Daarnaast geldt dat we bij Safari Atelier specifieke lodges, parken en regio’s in onze reizen verwerken waarbij duurzaamheid ook een speerpunt is. Op deze manier laten we onze waardering ook blijken voor de lokale focus op duurzaamheid. Denk daarbij aan conservation fees voor het behoud van de parken, het creëren van banen in de sector, de ondersteuning in lokale dorpen d.m.v. het bouwen van scholen en klinieken. Kortom, met Safari Atelier ga je met een goed gevoel op reis naar Afrika!

Malawi & Zambia duurzaam toerisme:

Een reis maken naar het onontdekte Malawi en/of Zambia geeft een enorme boost aan de lokale economieën. Veel lodges zijn gelieerd aan waanzinnige initiatieven die de directe omgeving ondersteunt. Denk daarbij aan de Time & Tide foundation bij een verblijf in South Luangwa, Lower Zambezi of Liuwa Plains. Of het groene karakter van Green Safari’s in Kafue, South Luangwa en Lake Malawi.Alle reizigers die bij Mvuu Camp of Mvuu Lodge in Liwonde verblijven, ondersteunen de stichting van CAWS. Afhankelijk van de route zorgen wij ervoor dat jouw rondreis de grootste positieve impact ter plekke heeft!

Daarnaast gaat voor elke reis naar Malawi $ 1 p.p. per overnachting naar Zomba Treez. Malawi behoort tot een van de armste landen ter wereld. Hierdoor zijn Malawianen soms genoodzaakt illegaal hout te kappen om te koken en hun huizen van warmte te voorzien. Zomba Treez zet zich op het Zomba Plateau in tegen de ontbossing. En dat met waanzinnige resultaten de afgelopen jaren. Safari Atelier ondersteunt dit project samen met onze lokale partners.

Zimbabwe & Botswana duurzaam toerisme

Botswana en Zimbabwe hebben gigantische stukken land als beschermd gebied uitgeroepen! Hierdoor kunnen de wilde dieren vrij bewegen tussen beide landen. Een bijkomstigheid is dat dorpen hierdoor soms verplaatst moeten worden. Gelukkig nemen de accommodaties hun verantwoordelijkheid met super initiatieven. Safari Atelier steunt graag Machaba vanwege hun enorme inspanningen in Zimbabwe en Botswana. Met onderwijs, infrastructuur en conservering als duurzame kernwaarden maken ze een wezenlijk verschil in de dorpen rondom de Okavango Delta, Savuti, Hwange en Mana Pools! Een ander top initiatief is African Bush Camps die bij elke overnachting in Zimbabwe, Botswana en Zambia USD 10,- afdragen aan hun stichting. Tot slot is Chilo Gorge Lodge een favoriet van ons! Door de afgelegen ligging dragen zij een enorme verantwoordelijkheid voor de omliggende communities. Via de lodge wordt er (naast het creëren van banen) voldoende geld gegenereerd om de dorpen van schoon water, klinieken en scholen te voorzien!

Los hiervan dragen alle reizigers van Safari Atelier $1 p.p. per overnachting af aan Travel for Impact. Zij hebben verschillende duurzamen projecten in Ngamiland waarvan de zelfredzaamheid van vrouwen en (psychologische) hulp bieden aan kwetsbare kinderen twee van de belangrijkste zijn. 

Namibië & Zuid-Afrika duurzaam toerisme:

De avontuurlijke self-drive bestemmingen Namibië en Zuid-Afrika behoren tot de meest gevarieerde van Afrika! De landschappen zijn eindeloos en veel zijn de afgelopen decennia omgetoverd tot concessies en reservaten waar wilde dieren worden beschermd. Denk daarbij aan Okonjima in Namibië, dit is het meest succesvolle re-allocatie project ter wereld. Maar liefst 90% van de luipaarden en cheeta’s worden terug uitgezet. Of denk aan Welgevonden Reserve in Zuid-Afrika. Vrijwel nergens worden de neushoorns zo goed beschermd als hier met ruim 1200 gezonden neushoorns als gevolg.

Helaas worden er vrijwel dagelijks neushoorns afgeslacht in Afrika. Om de neushoorns beter te beschermen steunen The Rhino Ride in via onze boekingen naar Namibië en Zuid-Afrika. Elke reizigers draagt automatisch USD 12,- p.p. bij aan dit waanzinnige project wat zich inzet voor de met uitsterven bedreigde neushoorns.

Tanzania duurzaam toerisme

,Maar liefst 37% van Tanzania bestaat uit land met natuurbescherming doeleinden. Dit is meer dan waar dan ook in Afrika! Het beschermd gebied omslaat 15 nationale parken, 33 reservaten, de Ngorongoro Conservation Area en 43 overige regio’s. Door een safari naar Tanzania te maken, steun je automatisch het onderhoud en instandhouding van deze wildlife gebieden! Daarnaast zijn er verschillende accommodatie operators die duurzaamheid en conservering als pijlers gebruiken zoals Essential Destinations en Africa Amini Life. Maar ook in de Indische Oceaan doen Tanzania en de toerisme industrie veel. Zo zijn de wateren rondom de Chole Baai op Mafia Island uitgeroepen tot Marine Reserve. Doordat vissers hier niet zijn toegestaan, is het een van de beste duikplekken van de Indische Oceaan geworden en een veilige haven voor migrerende walvishaaien.

Momenteel zijn we in gesprek met een specifiek project in Tanzania dat we willen ondersteunen namens Safari Atelier. We staan te popelen om daar binnenkort meer details over naar buiten te brengen!

Laat je inspireren door Safari Atelier

Laat je inspireren door onze
Duurzame safari blogs

Alles over het boeken van een 
Rondreis op maat

Vraag gerust aan!
Reisvoorstel

De bestemmingen

Waar Safari Atelier meerdere malen naar afreisde…

Safari ervaringen

Lees hier uit eerste hand de avonturen van onze reizigers.

Het was een fantastische eerste kennismaking met Afrika

Voor onze eerste reis naar Afrika hebben wij volledig op Nicole vertrouwd. Met al haar kennis over Afrika en het bespreken van onze wensen werd het Tanzania. Na aankomst op Dar es Salaam konden we bijkomen in een heerlijk hotel en chillen op een onbewoond eilandje, wat een half uurtje varen was vanuit het Slipway Hotel. Hierna bezochten we Bagomoyo om wat cultuur te snuiven. Het stadje aan de zee bleek klein maar fijn en had een aantal fijne restaurants met lekker eten. Maar nu dat waarvoor we naar Tanzania  waren gekomen, safari! We vlogen naar Selous Game Reserve en verbleven bij Selous River Camp.

….Het was een fantastische eerste kennismaking met Afrika. Nicole had ons perfect voorbereid. We kijken er al naar uit om de volgende reis te boeken.

Lees hier de volledige review >

Chantal

Luxe huwelijksreis Namibië tot in de puntjes verzorgd!

In November 2020 organiseerde Nicole onze huwelijksreis naar Namibië. Tijdens ons eerste telefoongesprek bespraken we alle mogelijkheden en wensen. Daarna kreeg ik een professioneel voorstel wat helemaal aan onze wensen voldeed! Ze begreep precies hoe we deze reis voor ons zagen. Daarnaast gaf ze speciale tips over upgrades en activiteiten of plekken die we beter konden vermijden (Swakopmund). Ons absolute hoogtepunt was het verblijf bij Desert Whisper. Dit was echt ‘honeymoon’ waardig en de mooiste plek waar we ooit verbleven hebben. 

Nicole enthousiasmeerde ons van het eerste contact moment tot na de reis. Daarnaast gaf ze veel goede tips qua voorbereidingen en wat te verwachten omtrent Corona. Ik kan haar expertise absoluut aanraden!

JD

Namibië, November 2020