Beste reistijd Botswana

Wat is de beste periode om in Botswana te reizen?

Wat is de beste reistijd voor Botswana?

De beste reistijd voor Botswana is vanaf maart t/m december. Het droge seizoen loopt gebruikelijk van april t/m oktober. Maart, november en december behoren tot de overgangsmaanden. Het regenseizoen is op haar hevigst in januari en februari.

Houd er rekening mee dat tijdens het droge seizoen de temperaturen flink kunnen dalen. Juni en juli zijn de koudste maanden. Hierbij kan het in regio’s, zoals Makgadikgadi en Centraal Kalahari, tot onder het nulpunt dalen. Van oktober t/m maart kan het erg warm worden met temperaturen tot 35+. De andere maanden (april, mei, augustus, september) zijn prettig waarin er weinig tot geen regen valt, het niet te warm noch te koud wordt en er veel wilde dieren worden gezien.

Hoogseizoen versus laagseizoen!

Tijdens de droge maanden worden de hoogste concentraties wilde dieren in Chobe, Savuti en de Okavango Delta gezien. Deze periode trekt ook de meeste reizigers aan. De tarieven voor de accommodaties liggen daarom in deze maanden in het hoogseizoen hoger.

Specifiek op reis gaan in het regenseizoen kan ook voordelen hebben. Ten eerste is het landschap schitterend frisgroen. Het is de periode voor vogelliefhebbers en waarin de zoogdieren veelal hun jong werpen. 

Het regenseizoen is ook wel babyseizoen! En, tot slot worden de meeste dieren in het drogere Makgadikgadi en Centraal Kalahari juist in het regenseizoen gespot. Houd er rekening mee dat het gras overal hoger is waardoor de wilde dieren zich beter kunnen verschuilen. Maar, wat er ook gezien wordt, de bijzondere momenten zijn uniek omdat er vrijwel geen andere voertuigen zijn.

Welk park kan ik wanneer het beste bezoeken?

Vrijwel alle accommodaties en parken blijven het hele jaar open in Botswana. Vooral Makgadikgadi en Centraal Kalahari zijn juist in het regenseizoen bijzonder succesvol. En de Okavango Delta is het gehele jaar een schitterende wildernis boordevol wilde dieren. Tijdens het regenseizoen worden reizigers in de Okavango Delta getrakteerd op weergaloze safari’s in een groen landschap met kalveren, welpjes etc. zonder andere reizigers en tegen de best mogelijke prijs. Vanaf april/mei staat het water juist overal hoog genoeg waardoor op alle locaties wateractiviteiten, waaronder de mokorosafari,  uitgevoerd kunnen worden.

Tijdens het regenseizoen kan aan de tropische Chobe rivier een bui vallen maar tegelijkertijd is het ook lekker warm en schijnt de zon nog volop. Tijdens de droge maanden zijn de kuddes olifanten op haar groots. Daarnaast worden dan, over het algemeen, de hoogste concentraties wilde dieren gezien!

Kortom, Botswana is elk seizoen uniek en daardoor een heerlijke bestemming voor het gehele jaar. 

Voor ons een bijzondere periode:

”We vliegen in oktober over de Okavango Delta en zien dat al veel lagunes en zijrivieren zijn opgedroogd. Daardoor is de mokoro safari in de zuidelijke regio’s korter van duur. Echter, de jeepsafari’s zijn fenomenaal. Doordat er minder water is zien we alle roofdieren nabij de antilopes op korte afstand van elkaar!”

Houd rekening met het volgende:

Uiteraard is bovenstaande informatie een indicatie en kunnen er jaren zijn waarin het weer veranderlijk is. Het klimaat is in Afrika de afgelopen decennia ook behoorlijk veranderd.