Beste reistijd Zambia

Wat is de beste periode voor een rondreis naar Zambia?

Wat is de beste reistijd voor Zambia?

De beste reistijd voor Zambia is vanaf april t/m november. Het droge seizoen loopt gebruikelijk van mei t/m oktober. April en november behoren tot de overgangsmaanden met maart en december als uitloop. Het regenseizoen loopt van december t/m maart.

Houd er rekening mee dat tijdens het droge seizoen de temperaturen flink kunnen dalen. Juni en juli zijn de koudste maanden waarbij het op plekken, zoals Kafue, tot minus vijf kan zakken. Van oktober t/m maart kan het erg warm worden met temperaturen tot 35+. De andere maanden (april, mei, augustus, september) zijn prettig waarin er weinig tot geen regen valt, het niet te warm noch te koud wordt en er veel wilde dieren gezien worden.

Hoogseizoen versus laagseizoen!

Tijdens de droge maanden worden de hoogste concentraties wilde dieren in de parken gezien. Deze periode trekt ook de meeste reizigers aan. De prijzen kunnen daarnaast tot bijna twee keer zo duur zijn als in het regenseizoen. Specifiek op reis gaan in het regenseizoen heeft daarom ook voordelen! Ten eerste is het landschap schitterend frisgroen. Het is de periode voor vogelliefhebbers en waarin de zoogdieren veelal hun jong werpen. Het regenseizoen is ook wel babyseizoen! Wel is het gras hoog waardoor het lastiger spotten is naar de wilde dieren. Wat er ook gezien wordt, de bijzondere momenten zijn uniek omdat er vrijwel geen andere voertuigen zijn.

Welk park kan ik wanneer het beste bezoeken?

Tijdens het hoogseizoen van juni t/m oktober zijn alle parken perfect te bezoeken. Tijdens het regenseizoen sluiten in Lower Zambezi, South Luangwa en Kafue het gros van de accommodaties de deuren. In april of mei gaan deze accommodaties weer open en gelden er speciale lagere prijzen tot in juni het hoogseizoen weer start.

Het regenseizoen loopt anders in Livingstone (Victoria Watervallen) en Liuwa Plains. Hoewel deze regio’s ook met regelmaat pittige buien krijgen, zijn de regens minder lang en heftig. Hierdoor kunnen de accommodaties gewoon geopend blijven en zijn de airstrips bereikbaar. Liuwa Plains heeft juist de beste wildlife ontmoetingen, zoals de migratie van hoefdieren, tijdens dit zogenaamde regenseizoen.

Voor ons een bijzondere periode:

”Groen, groener, groenst! Ik verwachtte minder van reizen in februari en qua (groot) wildlife kwam dat gedeeltelijk overeen. De landschappen en kleurrijke vogels waren daarentegen indrukwekkend mooi. Daarnaast waren we overal de enige jeep en is er bijna geen bui gevallen!”

Beste reistijd Victoria Watervallen, Livingstone

De Victoria Watervallen kunnen het gehele jaar door goed bezocht worden. Afhankelijk van de voorkeurswensen kan het soms juist beter zijn om de watervallen te zien wanneer ze niet op volle kracht zijn. Van maart t/m mei zijn de Victoria Watervallen het meest groot. Het spektakel kan dan het beste vanaf de helikopter waargenomen worden omdat er zoveel mist van de Falls vandaag komt dat ze soms lastig zichtbaar vanaf ooghoogte. Door het vele water kunnen ook niet alle activiteiten aangeboden worden tijdens deze maanden. De watervallen zijn het kleinst in november en december, net voordat het regenseizoen inzet. Alle overige maanden zijn zeer succesvol! De Victoria Watervallen zijn imposant groot en krachtig en vrijwel alle activiteiten kunnen uitgevoerd worden.

Houd rekening met het volgende:

Uiteraard is bovenstaande informatie een indicatie en kunnen er jaren zijn waarin het weer veranderlijk is. Het klimaat is in Afrika de afgelopen decennia ook behoorlijk verandert.